Na festivale zaznejú tóny zrekonštruovaného barokového organa

10.08.2012 Trnava

Trnava 10. augusta (TASR) - V trnavskej Bazilike sv. Mikuláša sa dnes začína 17. ročník obľúbeného medzinárodného festivalu Trnavské organové dni. Festival, ktorý potrvá do 14. septembra, dostáva tento rok nový rozmer. Poslucháči si okrem jubilujúceho storočného veľkého romantického organa z roku 1912 budú môcť na koncertoch vypočuť aj čerstvo zreštaurovaný, takmer 230-ročný barokový organ Valentina Arnolda z roku 1783, informoval riaditeľ festivalu Stanislav Šurina.

"Reštaurovanie vzácneho historického organa sa uskutočnilo vďaka sponzorskému daru pána Pavla Arnolda, ktorý je priamym potomkom staviteľa nástroja, a vďaka príspevku farnosti Trnava-mesto, konštatoval riaditeľ s tým, že predmetný nástroj je najstarším organom v Trnave. Obnovili ho členovia komory reštaurátorov Slovenska, výtvarnú časť Peter Gregvorek a nástrojovú Ján Valovič.

Trnavská bazilika disponuje v súčasnosti dvoma vzácnymi historickými organmi, z ktorých každý svojím jedinečným zvukom reprezentuje odlišný zvukový ideál a stáva sa jedinečným priestorom pre liturgickú hudbu a koncerty duchovnej hudby.

Ako Šurina uviedol, na siedmich koncertoch festivalu sa predstavia umelci nielen zo Slovenska, ale aj z Poľska, Nemecka, Talianska, Českej republiky, USA a Francúzska. "Festival poctí svojou účasťou na Slovensku známy vynikajúci organový virtuóz David di Fiore. Záverečný koncert zahrá 14. septembra jedna z organových legiend nášho obdobia, vynikajúci organista, improvizátor a skladateľ, titulárny organista parížskeho chrámu St. Sulpice Daniel Roth.

Na dnešnom koncerte si návštevníci môžu vypočuť tóny zrekonštruovaného historického barokového organa. Účinkovať budú Hilda Gulyásová - spev, Blanka Pavličová - barokové husle a Stanislav Šurin - organ. Odznejú diela G. Frescobaldiho, S. Capricornusa, C. Monteverdiho, J. Ph. Kriegera a J. Pachelbela.

Trnavské organové dni sa konajú pod záštitou primátora mesta Vladimíra Butka a vďaka finančnej podpore mesta Trnava, Ministerstva kultúry SR a Poľského inštitútu v Bratislave.

Arnoldov barokový organový osemregistrový pozitív pochádza z roku 1783. Majster, ktorý prišiel z Nemecka a v Trnave sa usadil, ho prispôsobil vyšším požiadavkám na produkciu hudby, ako bývalo v bežných kostoloch. Ide o menší organ umiestnený na rozmedzí hlavnej lode a svätyne baziliky. Nástroj dala postaviť Ostrihomská kapitula sídliaca v tom čase v Trnave. Po odsťahovaní do Ostrihomu si naň ale nárokovala. Fara a magistrát však boli proti a argumentovali tým, že by sa musel zbúrať gotický oblúk svätyne.
 

Vyberte región